Active Topics

 



Notices


Reply
Thread Tools
ginggs's Avatar
Posts: 305 | Thanked: 574 times | Joined on Mar 2012
#1
Hi

After using Settings / Reset / Restore settings, I lost all of my known wifi networks (not surprising).

Connecting to a wifi network works fine, and I can set the new wifi network as 'Automatically used' and it remains connected.

If I leave the range of the wifi connection, my N9 automatically connects to my mobile network connection.

However, when I return to this wifi network, my N9 automatically connects to the wifi network briefly, then disconnects and connects to my mobile network connection.

If I check the properties of the wifi connection, I can see it is now set to 'Manually used'.

Before doing 'Restore settings' my wifi connections would remain 'Automatically used'.

Any ideas, please?


Update 2016-01-18: connectivity-test.ext.nokia.com is back online since 2016-01-04. If you are still experiencing the problem, delete the wific connection and create it again.

Update 2016-06-07: connectivity-test.ext.nokia.com is offline again.

Solution, add the following line to /etc/hosts:

Code:
213.128.137.20 connectivity-test.ext.nokia.com
See this post for more info.

Last edited by ginggs; 2016-06-07 at 05:16.
 

The Following 4 Users Say Thank You to ginggs For This Useful Post:
Posts: 108 | Thanked: 82 times | Joined on Sep 2014 @ India
#2
same problem with my N9
 

The Following User Says Thank You to tioubxancur For This Useful Post:
peterleinchen's Avatar
Posts: 3,369 | Thanked: 6,398 times | Joined on Aug 2010 @ Ruhrgebiet, Germany
#3
Does really the setting revert to 'manually used'?

I guess I have the same/similar issue since a few weeks only.
I disconnected from WiFi on purpose, hereby setting this connection to manually used. Of course I set it back to automatic.
But since then it blinks as if connecting but then stays disconnected (I did it already a few times earlier). So no idea why I have this behaviour now.

To get connected I open mail and update. This makes the N9 connect and stay connected (as I also have a SIP account in background).

So any input greatly welcomed.
__________________
SIM-Switcher, automated SIM switching with a Double (Dual) SIM adapter
--
Thank you all for voting me into the Community Council 2014-2016!

Please consider your membership / supporting Maemo e.V. and help to spread this by following/copying this link to your TMO signature:
[MC eV] Maemo Community eV membership application, http://talk.maemo.org/showthread.php?t=94257

editsignature, http://talk.maemo.org/profile.php?do=editsignature
 

The Following User Says Thank You to peterleinchen For This Useful Post:
Posts: 108 | Thanked: 82 times | Joined on Sep 2014 @ India
#4
Same thing happens. To keep connected i first connect to WiFi and later set it to connect automatically. It stays there as long as i am in range i guess.

i had done this a while back, but i found it back in manual networks now when i went out of range maybe. Also if i turn off internet, it becomes manually used.
 
Posts: 476 | Thanked: 907 times | Joined on Aug 2014
#5
Not sure whether this problem related to Microsoft server being currently down which is currently affecting Symbian Belle devices; see explanation by abi99(2) in third post, although do not know whether Harmattan does similar poll on server.http://answers.microsoft.com/en-us/m...3-9c5bf32c8214
 

The Following 3 Users Say Thank You to aspergerguy For This Useful Post:
ginggs's Avatar
Posts: 305 | Thanked: 574 times | Joined on Mar 2012
#6
Originally Posted by peterleinchen View Post
Does really the setting revert to 'manually used'?
Yes. It worked perfectly for 3.5 years, but after using Settings / Reset / Restore settings, it is now broken.

Here is an excerpt from /var/log/syslog where I think things are going wrong:
Code:
Dec 24 09:45:25 (2015) udhcpc[22681]: udhcpc (v0.9.9-pre) started
Dec 24 09:45:25 (2015) udhcpc[22681]: Sending discover...
Dec 24 09:45:29 (2015) udhcpc[22681]: Sending discover...
Dec 24 09:45:29 (2015) udhcpc[22681]: Sending select for 192.168.88.10...
Dec 24 09:45:29 (2015) udhcpc[22681]: Lease of 192.168.88.10 obtained, lease time 259200
Dec 24 09:45:29 (2015) dnsmasq[652]: reading /var/run/resolv.conf.wlan0
Dec 24 09:45:29 (2015) dnsmasq[652]: using nameserver 192.168.88.1#53
Dec 24 09:45:29 (2015) dnsmasq[652]: read /etc/hosts - 2 addresses
Dec 24 09:45:29 (2015) icd2 0.213.4+0m8[1225]: connecting iap 0x9f6b0 in state ICD_IAP_STATE_IP_UP: interface is 'wlan0'
Dec 24 09:45:29 (2015) icd2 0.213.4+0m8[1225]: connecting iap 0x9f6b0 in state ICD_IAP_STATE_IP_UP: interface is 'wlan0'
Dec 24 09:45:36 (2015) icd2 0.213.4+0m8[1225]: connecting iap 0x9f6b0 in state ICD_IAP_STATE_SCRIPT_POST_UP: interface is 'wlan0'
Dec 24 09:45:36 (2015) mc-await-disconnect[22711]: GLIB DEBUG default - mc-disconnect started
Dec 24 09:45:36 (2015) mc-await-disconnect[22711]: GLIB DEBUG default - am_prepared_cb called
Dec 24 09:45:36 (2015) mc-await-disconnect[22711]: GLIB DEBUG default - No online accounts require ip routing, exiting
Dec 24 09:45:36 (2015) udhcpc[22681]: Unicasting a release of 192.168.88.10 to 192.168.88.1
Dec 24 09:45:36 (2015) udhcpc[22681]: zeroconf: address selected is 169.254.249.11
Dec 24 09:45:36 (2015) udhcpc[22681]: Sending release...
Dec 24 09:45:36 (2015) udhcpc[22681]: Entering released state
Dec 24 09:45:36 (2015) wlancond[1036]: Scan issued
Dec 24 09:45:36 (2015) udhcpc[22681]: Received SIGTERM
I think the three lines containing mc-await-disconnect are relevant.
 
ginggs's Avatar
Posts: 305 | Thanked: 574 times | Joined on Mar 2012
#7
Originally Posted by aspergerguy View Post
Not sure whether this problem related to Microsoft server being currently down which is currently affecting Symbian Belle devices; see explanation by abi99(2) in third post, although do not know whether Harmattan does similar poll on server.http://answers.microsoft.com/en-us/m...3-9c5bf32c8214
Yes, this seems to be related.

I can see my N9 trying to connect to 191.238.96.69 shortly before it disconnects the wifi and switches to the mobile network connection.

Last edited by ginggs; 2015-12-24 at 16:54.
 
ginggs's Avatar
Posts: 305 | Thanked: 574 times | Joined on Mar 2012
#8
From:
http://forum.dailymobile.net/forums/...ml#post1169720
Thanks for your replies. I see that this work for FP2 too. The method is actually very simple. If anybody wants to start own "Nokia WLAN Connectivity Test server":

1. You need web server with dedicated public IP and access to default page. (shared hosting with many-sites-on-one-IP will not work because the query goes to IP, without reference to host-name, and so has to be worked out by 'default site')
2. Place the following PHP code (or rewrite it in other server-side language) in your index file:
Code:
$headers = apache_request_headers();

if(isset($headers['X-Nokia-WLAN-Connectivity-Test']))
{
    header('X-Nokia-WLAN-Connectivity-Test', 'true');
    exit();
}
3. Change hosts file on your device (C:\Private\10000882\hosts for S^3) like
Code:
_YOUR_SERVER_IP_    connectivity-test.ext.nokia.com
4. You're done!
 

The Following 2 Users Say Thank You to ginggs For This Useful Post:
Posts: 487 | Thanked: 559 times | Joined on Jul 2012 @ Mexico
#9
is it necesary to automatic connection?
Maybe use openrepos.net? I didnt have a server
 
peterleinchen's Avatar
Posts: 3,369 | Thanked: 6,398 times | Joined on Aug 2010 @ Ruhrgebiet, Germany
#10
Hmm, maybe.

But I remember this server has been shut down months ago. Right? Or not?
So I did not think of that one at all.

As, if so it should affect mobile network connection, too?

And iirc that server connectivity-test.ext.nokia.com was used for detecting a free internert connection orbif you are behind a proxy needing login (but I may be wrong here).
__________________
SIM-Switcher, automated SIM switching with a Double (Dual) SIM adapter
--
Thank you all for voting me into the Community Council 2014-2016!

Please consider your membership / supporting Maemo e.V. and help to spread this by following/copying this link to your TMO signature:
[MC eV] Maemo Community eV membership application, http://talk.maemo.org/showthread.php?t=94257

editsignature, http://talk.maemo.org/profile.php?do=editsignature

Last edited by peterleinchen; 2015-12-24 at 20:38.
 
Reply

Thread Tools

 
Forum Jump


All times are GMT. The time now is 20:39.